Werken met dwarsliggers

Methode Matheij


Op momenten dat je graag wilt veranderen, persoonlijk wilt groeien maar steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt. Momenten dat je patronen wilt doorbreken maar het lukt steeds niet. Op deze momenten kan het goed zijn dat je last hebt van een dwarsligger. Een deel van je persoonlijkheid dat in werking komt als jij wilt veranderen. Je doet zo je best en toch lukt het niet.

Vaak onstaan dwarsliggers op een moment van "gevaar". Er gebeurt iets waarvan je schrikt of iets wat je angstig maakt. Omdat je niet weet wat je moet doen, roep je inwendig om hulp. Dit deel gaat zijn best doen om jou te beschermen. Op dat moment zorgt dit mechanisme ervoor dat je je staande kunt houden in deze moeilijke situatie. Ook later, zelfs jaren later, als dit mechanisme overbodig is geworden zal het je nog steeds beschermen. Het blokkeert je om te veranderen, persoonlijk te groeien of patronen te doorbreken.

Dit overbodige mechanisme is een dwarsligger. Een dwarsligger maakt deel uit van wie jij bent. Door deze dwarsligger op te sporen en ermee in gesprek te gaan (met behulp van spiertesten) kan deze veranderen en je gaan ondersteunen in datgene je graag wilt bereiken. Een dwarsligger draagt vaak belangrijke informatie bij zich en kan de weg vrijmaken naar een grote doorbraak.

Werken met Dwarsliggers is een onderdeel van de Methode Matheij.