MIJN DANSHART


IK BEN IK

Ik ben anders

Iedereen is anders

Anders is leuk


Wij, jij en ik, zijn anders. Aan de buitenkant lijken wij op elkaar. We hebben 2 benen, 2 armen, een hoofd, we hebben allemaal een lichaam. Zelfs van binnen lijken we op elkaar. We hebben hersenen, bloedvaten, longen en we hebben allemaal een hart. We lijken op elkaar maar toch zijn we allemaal anders. Haarkleur, hoe groot we zijn, hoe groot je voeten zijn maakt ons allemaal anders. Anders van elkaar en hoe leuk is dat.


Onze genen bepalen wie wij zijn. Onze genen bestaan uit DNA die bepalen hoe we eruit zien maar ook wie we zijn. Wat we voelen, hoe we reageren op situaties en hoe we daarmee omgaan. Het DNA maakt ons allemaal anders. Daarnaast maken we in het leven allerlei dingen mee, leuke dingen maar ook minder leuke dingen en pijnlijke dingen. Hierdoor veranderen we. Dat doen we niet met opzet. Dat gebeurt gewoon. Je verlegt je grenzen, je past je aan aan de situatie of aan een persoon en hierdoor verander je. Dat doe je om jezelf uit te dagen of misschien wel om jezelf te beschermen. We denken dat dat zo hoort.


Denken dat doen onze hersenen. Zij sturen ontelbare seintjes door ons hele lichaam heen. Onze hersenen weten hoe alles werkt in ons lichaam dus dat is best handig. Zo kunnen we blijven ademhalen en blijft ons hart kloppen. De hersenen kunnen ons goed beschermen, en door deze seintjes kunnen wij reageren op allerlei situaties. Vaak weten we niet eens dat dat gebeurt. Maar weten we het wel dan reageren we daar niet altijd op. Zo gebeurt er heel veel in onze hersenen. Onze hersenen gebruiken we om ons in beweging te houden en om ons leven te sturen. Onze hersenen zullen ons beschermen. Zo slim zijn onze hersenen.


Hoe kan het dan dat er dan toch dingen fout gaan? Dat we ziek worden maar ook dat we niet blij zijn met onszelf. Zijn onze hersenen wel zo slim? Soms gaat er iets fout. Als je ziek wordt ga je naar de dokter en hij/zij geeft je een medicijn om beter te worden. Maar wat als je niet blij met jezelf bent? Als je je rot voelt, als je je verdrietig voelt. Wat dan? Dan ga je naar je hart. Je hart vertelt je hoe je je voelt. Met je hart kun je voelen, met je hart weet je zoveel meer dan je hersenen. Je hart spreekt altijd de waarheid. Je hart weet precies wie je bent. Dus ga voelen en laat je hart vertellen wie je bent. Wie je daadwerkelijk bent. Hoe anders je bent. Hoe leuk het is om anders te zijn. Iedereen is anders. Anders is leuk. Ik ben Ik.


Ben ik blij dan beweeg ik anders dan jij. Ben ik verdrietig dan beweeg ik anders dan jij. Vind ik iets spannend dan beweeg ik anders dan jij. Ben ik boos dan beweeg ik anders dan jij.


Bij Mijn DANShart dans je wat je voelt, leer je jezelf beter kennen. Ga je staan voor wie je bent.

Doe je ogen dicht, voel en dans! Iedere dans is anders.


Dit ben ik!

Ik ben ik.

Ik ben anders.

Iedereen is anders.

Anders is leuk.


groepstraining

indivuduele training

schoolprojecten


HOME