de grote schoonmaak

Methode Matheij


De Grote Schoonmaak is een snelle en effectieve manier om tot de kern van een vraag, probleem of dilemma door te dringen. Alles wat je meemaakt in je leven wordt opgeslagen in een onzichtbare rugzak. Er zitten leuke dingen in en minder leuke dingen. Alle gebeurtenissen worden keurig chronologisch opgeslagen, met daarbij wat je op dat moment zag, hoorde en voelde ën de conclusie die je daaraan hebt verbonden. Zonder dat je het beseft, kan deze conclusie een eigen leven gaan leiden. Langzaam maar zeker wordt het een overtuiging die jouw ervaringen gaat inkleuren.

Alles wat je meemaakt in je leven blijft bewaard. Die indrukken worden niet allemaal opgeslagen in je hoofd. Dat zou niet kunnen, want dan zou je hoofd al gauw overvol raken. De informatie zakt een laag dieper. In de psychologie wordt deze diepere laag het onbewuste of onderbewuste genoemd. Je zou het ook de intelligentie of wijsheid van het lichaam kunnen noemen. Slechts 5% van wat we doen, komt voort uit het bewuste denken. de overige 95% wordt aangestuurd vanuit ons onbewuste. Dus als je op zoekt bent naar antwoorden kun je het beste gaan zoeken in die diepere laag.

De verzameling van emoties, gedachten en overtuigingen is jouw levensbagage in jouw rugzak en die ballast moet je de hele dag mee sjouwen. Soms zit de rugzak zo vol dat hij niet meer te tillen is. Dan wordt het tijd voor de Grote schoonmaak. De Grote Schoonmaak kun je vergelijken met spoorzoeken. We gaan samen met op zoek naar de oorzaak van het probleem. Daarbij ligt de focus niet op het probleem maar op de wens, het verlangen.

De Grote Schoonmaak is een onderdeel van de Methode Matheij.